Què sabem de l’expedient de Marratxí

Expedient de Marratxí

El passat 20 de desembre, el director de l’IES Marratxí, Jaume March, rep a primera hora del matí una resolució signada pel director general de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans, Bartolomé Isern. Li comunica l’obertura d’un expedient per una “falta molt greu per conculcar el dret a l’educació i a la neutralitat” durant els dies de vaga. No s’hi contemplen mesures cautelars.

Més tard, la portaveu del Govern, Núria Riera, diu que l’expedient s’ha obert arran de la denúncia d’uns pares, presentada davant la Direcció General de Planificació i Centres, i que l’Oficina de Defensa del Menor també ha presentat un informe. El mateix dia transcendeix que la denúncia, rebuda el 13 d’octubre, prové del pare d’una alumna que és presidenta de l’Associació d’Estudiants Lliures de Balears, lligada a la Fundación Nacional Círculo Balear (FNCB). L’al·lota ja no estudia en el centre, i s’ha mudat a un centre concertat.

L’endemà, Guillem Estarellas, durant un acte festiu organitzat pel PP, diu que s’estan atenent queixes i denúncies procedents de Fiscalia de Menors i de l’Oficina de la Defensora del Menor, i confirma que s’obriran més expedients. Segons informacions de premsa (Diario de Mallorca, 21-12-2013), el president de la FNCB presentà durant els dies de vaga una denúncia general contra 22 centres educatius, incloent l’IES Marratxí, davant l’Oficina de la Defensora del Menor, que la remeté a la Conselleria d’Educació el 26 de setembre. Se n’ha d’afegir una altra desena de denúncies, procedents de les agrupacions de pares contraris a la vaga, que en bona part també estan relacionades o directament promogudes per la FNCB.

La causa contra Jaume March no està ben fonamentada. L’IES Marratxí no es va conculcar el dret a l’educació, ja que es respectaren els serveis mínims, i no es donaren instruccions de no avançar temari durant la vaga. L’acusació de pèrdua de la neutralitat es basa en declaracions de la denunciant i en una gravació obtinguda per aquesta de manera il·lícita amb telèfon mòbil. A més, resta credibilitat a l’acusació l’estreta vinculació dels denunciants amb una organització coneguda per la seva obsessió per difamar i perseguir judicialment la comunitat educativa.

La tramitació de la denúncia podria tenir irregularitats, començant per una demora injustificable. Si es presenta el 13 d’octubre, no s’entén perquè el cap d’Inspecció, Francisco García Moles, espera a donar-li resposta a finals de desembre. A més, sembla que no es practicaren diligències prèvies. Segons Jaume March, l’inspector de centre investiga i comprovat els fets abans de proposar l’obertura d’un expedient. En aquest cas, d’acord amb el director, el cap d’Inspecció, en lloc de passar la denúncia a l’inspector de centre, la guarda en un calaix per reactivar-la més de dos mesos després.

A més a més, és molt greu el fet que qualcú des de la Conselleria hagi posat la notícia en coneixement dels denunciants dies abans de la notificació al propi denunciat. Però la filtració està perfectament documentada, ja que l’ELB ja publicà el passat 16 de desembre que March tenia obert un expedient, és a dir, 4 dies abans que es fes públic.

La menor denunciant va fer un enregistrament amb el telèfon mòbil dins l’aula, que sembla s’ha admès com a prova. Si l‘obtenció d’aquest és il·legítim, no s’hauria d’incorporar a la causa. Cal afegir que l’enregistrament no autoritzat d’imatges o veus en els centres educatius per part dels alumnes està tipificada com a falta molt greu, d’acord amb la normativa de convivència.

Però l’episodi també dóna peu a reflexions ètiques. No és molt edificant la imatge d’una menor enregistrant els seus professors amb la intenció de denunciar-los. Però encara és pitjor admetre aquest enregistrament sense un sol gest reprovatori, perquè equival a convidar els alumnes a la vigilància i delació dels seus propis mestres. I aquesta invitació duu implícita la criminalització del col·lectiu docent, que sintonitza l’actitud de la Conselleria amb les proclames difamatòries de grupuscles extremistes.

One response to “Què sabem de l’expedient de Marratxí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s